20 April 2009

Yeni Hafta

Merhaba
Bazı arkadaşlarımızın yaptığı yorumlar teknik sorunlardan dolayı bana ulaşmamış anladığım kadarıyla. Eğer yorumun yayınlanmadıysa ve benden bir gün içinde neden yayınlanmadığına dair bir mail almamışsan lütfen bana mail at olur mu? Teknik bir sorun yaşıyor olabiliriz. Çözeriz merak etme.

Ve Beslenme Çantası'nın ikinci haftası başlıyoooor. Bugünkü fotoğraf Tansel Atasagun'un "Benim Diğer İstanbul'um, Benim Diğer St Petersburg'um"Metin Rengiadlı serisinden.

Yarın görüşmek üzere...

12 comments:

  1. Sizi bizden, bizi sizden bu kadar kesin bir çizgiyle ayıran ne? Arkamızda olmanıza rağmen, neden güvende hissetmekten çok, önünüze katılmış bir suçlu gibi hissediyoruz kendimizi?

    ReplyDelete
  2. Koruma veya korunma hissinin ötesinde birşey. Öndeki sivil figürlerin ellerinin cebinde olmasının verdiği bir esir alınmışlık hissi var. Askerlerin alışık olduğumuz demir perde dönemi kıyafetleri yine alışkın olduğumuz baskıcı gözetlemeci ve sürekli gözlemci hissi kuvvetlendiriyor.

    ReplyDelete
  3. çok günlük, olabilecek bir an..tıpkı otobüse biniyorsunuz ve arkanıza bir polis oturuyor. aynı rahatlık aynı tasasızlık. sadece tesadüfen aynı zamanda aynı yerde olmak.

    ReplyDelete
  4. uni-form'alı yalnızlık...

    ReplyDelete
  5. Asker; dünyadaki kaosa son vermek için belli bir düzen içinde yaşamını sürdüren, aynı anda, aynı ‘sorgulanamaz’ amaç uğruna hareket edildiği taktirde bir güç yaratılabileceğine inanan /inandırılan insandır.

    Güç; elde ettiğinizde artık kimsenin sizi incitemeyeceğine duyduğunuz güvendir.

    Hayat; kontrol edilmelere, düzene sokulmalara gelemeyen ne idüğü belirsiz bir soyutlamadır. Aristo mantığına göre asker, yaşamın doğasıyla (ve yaşamın bir parçası olan kendi doğasıyla) ‘sonu gelmez’ bir mücadele halindedir.

    Kurşun asker; aptal bir balerine aşık olan tek bacaklı bir oyuncaktır. Çocukken hikayesini duyduğunuzda sizin de kalbiniz burkulduysa sizde de bir şeyler eksik olabilir. Tam olmayan insanların yanlış birine aşık olmaktan kendilerini korumaları gerekir.

    ReplyDelete
  6. hangi şehiR oLduğu faRkedeR mi ya da dünyanın hangi noktası...acaba kim kimin yeRinde oLmak isteR ya da asLında kim kimin duygusunda??

    ReplyDelete
  7. Emekli general babasinin, 70'inci dogum gunuydu. Tum hayatini verdigi ordu ve silah arkadaslari babasini yalniz birakmislardi, gecen yil kaybedikleri annesi gibi.

    Su anda cephede olan buyuk abisi, babasi icin bir supriz hazirlamisti, kendisinin bulunamadigi gunde. Uniformali sekiz tane subay adayi, eski komutani ziyaret edecek ve gonlunu alacaklardi. Kucuk kardes istemeye istemeye boyun egmisti bu istege, kiz arkadasinin destegiyle.

    Neyseki ziyaret cabucak bitmis, ziyaretci grup koprunun karsi ayagindaki barin yolunu tutmustu. Icinden, askerlerden, savastan ve silahlardan ne kadar nefret ettigi gecti. Elinin usudugunu fark etti ve elini cebine soktu. Biraz sonra yuvarlacagi vodkalar icini isitacak, hissedigi ofke ve aci sona erecekti. Adimlarini hizlandirdi...

    ReplyDelete
  8. "fasizm, insanlar arasindaki iliskilerde baslar, iki insan arasindaki iliskide baslar..."
    ingeborg bachmann

    ReplyDelete
  9. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalı öyle anlattıkları gibi bitmedi. Benden duyasın istedim. Prenses,kendisini zor gününde kollayan, zamanla da hayat tarzlarını prensesin istediği gibi değiştiren yedi cüceleri, prens kendisini öpünce bırakır gider ya, masal öyle bitmez işte. Yedi cüceler siz nereye biz oraya diyerek bizimkileri takip etmeye başlarlar. Tıpkı bu fotoğraftaki gibi...
    Ey okuyucu bir anda fotoğraftaki asker sayısının yedi olup olmadığını düşünmeye başladın değil mi? Hemen dönme fotoğrafa. Görsel hafızanı test et istersen. Kaç asker var fotoğrafta?

    ReplyDelete
  10. Birtakim esya, insan, ve fikriyatin nasil ayni gokyuzunun altini isgal ettigini tum samimiyetimle anlayamiyorum. Bazen de tum ofkemle buna icerlerim.

    ReplyDelete
  11. nedense dikkatimi ilk çeken manzara fotoğrafına da yaraşır türden gökyüzü oldu. sonra da önde giden tek sivil var sandım koyu renk giymeyen tek bir kişi olduğu için. yanındakinin de sivil olduğunu geç farkettim. yürüyorlar işte ne var ki? deriin sosyolojik, psikolojik çağrışımlar almadım yani, mesaj her ne ise bana ulaşmadı sanırım:) disconnect modda olmalıyım.

    ReplyDelete