13 April 2009

Oyuna Devam

Sevgili Okuyucu;

Önce kaçırdığın bölümlerin kısa özeti:
Belki rastlamışsındır bir yerlerde ama ben yine de kısaca bahsetmek istiyorum. Son aylarda çok ihmal ettiğim bir blogum var: Bak bu da New York isminde. Bu blogda okuyucularla, adı Beslenme Çantası olan ufak bir oyun oynuyorduk. Ben her blogu güncellediğimde bir görsel seçiyordum, isteyen okuyucu da o görsel gördüğü zaman aklından geçenleri yazıyordu. Çok da mühim bir şey değildi aslında.

Ben tembellikten bloga ara verince, Beslenme Çantası meraklılarından birden çok mail aldım. Bir sürü arkadaşım Beslenme Çantası oyununa devam etmek istiyordu. Onlardan aldığım yetkiye dayanarak ben de Beslenme Çantasını ayrı bir blog yaptım. Kaçırdığın kısımın özeti işte bu kadar. Bak Bu da New York bloguna ne mi oldu ? Senin blogun bir melekti yavrucum...Şaka şaka yakında yeni yazılar geliyor. Üstüme rahat bir şey giyip hemen geliyorum. Sen de bu arada içkileri hazırlarsın umarım ! Ya da en iyisi yeni oyun hakkında bilgi edin !

Sen Kimsin ?
Ben Altan Bal.

Nasıl Oynayacağım ?
Beslenme Çantası oyunu, her sabah yeni bir görsel çalışmayı (fotoğraf olur, resim olur, video olur, karikatür olur vb) bu sayfalara yüklememle başlayacak. Sen de görseli gördüğün anda aklından ne geçerse, sayfanın yorum kısmana yazacaksın. Bu kadar... Kanımca çok basit !

Neden Yazacağım ya da Oyunun Amacı Ne ?
Sen de biliyorsunki her oyunun ilk amacı oynayana iyi zaman geçirmektir. Hani bu sırada bir de birtakım yeteneklerimizi geliştirirse değme gitsin!
Beslenme Çantısı'nın amacı da çok farklı değil. Sen de farkındasındır, herkesin her gün yaptığı, yapmak zorunda olduğu onlarca eylem var. Çoğu hiçbir zevk vermeyen bu eylemlerin ortak özellikleri ise yalnızca işlevsel olmaları ve her gün en az bir defa yaptığımız için neredeyse beynimizi kullanmadan yapabilmemiz. (baak beynimi kullanmadan yaşayabiliyorum!) Ama gel gör ki, bu işlevsellik beynimizin bir yerlerinde olduğu inandığımız daha estetiğe yatkın algılarımızı her geçen gün zayıflatıyor. Çok doğal, kullanılmayan organ zayıflıyor. İşte Beslenme Çantası oyunu da günde 5-10 dakika zaman zaman estetik olabilen iki iletişim aracıyla seni baş başa bırakmayı amaçlıyor: Görsel çalışmalar ve yazı. Baktıkça, yazdıkça için açılsın diye...Paylaştıkça çoğalsın diye !

Neler Yazabilirim ?
Günün görselini gördükten sonra aklına ilk ne geliyorsa onu yazabilirsin aslında. Yani senden illa bir şiir, bir hikaye, bir roman beklemiyoruz. Ama yazsan fena mı olur ?

Yazdıklarım bir Editörün Onayından Geçicek mi ? Geçicekse Niye ?
Evet. Yazdıklarının yayınlanması için benim onaylamam gerekecek. Ufak bir kaç kuralımıza uyup uymadığına bir göz atacağım

Nedir Bu Kurallar
1. Beslenme Çantası oyunu bir "ben çok biliyorum. Bunu da biliyorum. İstersem fotoğraf okuması bile yapabilirim. " oyunu değildir. Bu yüzden görseller hakkında sırf bilgilerden oluşmuş, Google aramalarına dayanan yorumlar yayınlanmayacaktır. Örnek: "İtalya da şu tarihte çekilmiş bu fotoğraf hepimize savaşın acı yüzünü göstermektedir. " şeklinde cümleler içeren yorumlar yayınlanmayacaktır. Onun yerine bu fotoğrafı görünce aklıma şu geldi duygusuyla yazılmış, bence daha samimi yorumlar baştacı edilecektir. Daha kibarca söyleyeyim istersen: Eminim çok bilgilisin ama bu sefer bizimle yalnızca duygularını paylaşırsan çok seviniriz. Sonuçta ansiklopedi hazırlamıyoruz değil mi, oyun oynuyoruz.

2. Kısaca ışığın bol olsun, ellerine sağlık biçimi ve içeriğine sahip olan yorumlar yokmuş gibi davranılacaktır.

Benim Yazdığım Yorumları Herkes Okuyabilecek mi ?
Tabi ki. Yayınlanan tüm yorumlar okumak isteyen herkese açık olacaktır.

Sen Yazacak mısın ?
Oyunu ben akıl ettim diye böyle bir zevkden mahrum kalmak istemem açıkçası. Canım istedikçe yazarım. Ama en son;)

Her gün Bir Önceki Günün Değerlendirmesi Olacak mı ?
Saçmala. Niye öyle bir şey yapalım ki ? Yani aslında bu resim de şu anlatılmak isteniyordu diye bir cümle bekleme benden. Hatta bir yerlerde de duyarsan inanma, oradan hızla uzaklaş. Arkana bile bakma...

Ödül var mı ödül ?
Olmaz mı ? Her ay benim seçtiğim bir oyuncumuza, görsel içeriği sahip bir kitap hediye edeceğim. Tek şartımız posta masrafları hediyeyi kazanan oyuncumuz ödeyecek.

Neye Göre Seçilecek
İki kriterimiz olacak: Oyuna ne sıklıkla katıldığına ve neler yazdığına bakacağım. Yok yok roman, şiir, hikaye yazmanı beklemiyorum. Ama yazsan ne güzel olur değil mi ?

Ödülü Kazanan Ayın Yorumcusu Seçilecek mi ?
Seçilmez mi ? Hatta daha sonra da ayın rüzgara karşı oturarak veya ayakta en uzağa işeyenlerini de seçiceğiz... Nereden duyuyorsun böyle şeyler bilmem ki ! Seçmiyeceğiz tabi ki ayın yorumcusu filan.

Yalnızca oyuna zaman ayıran arkadaşlarımıza bir iki kitap hediye etmek istiyoruz hepsi bu..Cep telefonundan oy vermekte yok !

Yayınlanacak Görsel Malzemelere Bir Katkım Olur mu ? Mesela Çektiğim Bir Fotoğrafı Göndersem Yayınlar mısın?
Neden olmasın ? Bir söz vermeyeyim, gönderdiğin görsele göre değişir... Her gönderdiğini yayınlarım demiyorum yani.

Hangi Adresten Sana Ulaşabilirim
Oyun ile ilgili bana ulaşman gerekirse oyunla ilgili olarak şu adresi kullanıyorum: beslenmecantasigorsel@gmail.com

Yeni Fotoğraf Eklendiğinden Nasıl Haberim Olacak ?
Hemen sol tarafta, yukarılarda Kayıt Ol düğmesi var. Oraya mail adresini girersen oyun hakkındaki her gelişmeden haberdar olabilirsin.

Ne Zaman Başlıyor ?
Eğer herkes hazırsa, üstümüze rahat bir şeyler giyip içkilerimizi almışsak, oyun 14 Nisan Salı günü başlıyor. Gruba kaydolmuşsan zaten sana mail gelir.

Oyun Herkese Açık mı ?
Sen oynamazsan ben hiç oynamam !

Eklemek İstediğin Bir Şey var mı ?
İyi dilek, temenniler. İstiklal Marşı ve kapanış.