02 May 2009

Savaşma, Barış

Hadi iyi tatiller.

11 comments:

  1. Hiroşima Nagazaki..
    Hiroşima bum bum bum
    Hiroşima Nagazaki
    Hiroşima bum
    Hay Hiro Hito
    Hiroşima bum bum
    Hay Hiro Hito
    Hiroşima bum...Japon çocuk şarkısı....atom bombaları olmasın..atılan atom bombasını hatırlatan pastanın şekli ile çocukluğumda arkadaşımın öğrettiği bu şarkıyı mırıltanmak beni hem sevinçli çocukluğuma götürdü..hem de Japonya'daki hüzünlere..

    ReplyDelete
  2. Yüzlerindeki tebessüme de pastaya da bir anlam veremedim, bir utanmazlık, bir yüzsüzlük, bir adamsendecilik ki sorma gitsin! İşin vitriniyle iklimi başlıbaşına bir çelişkiler "bombardımanı" oluşturmuş. İkoncan vaziyetindeki kadının saçındaki aksesuarı pastaya uydurması da üzerine tuz biber ekmiş.

    ReplyDelete
  3. Bu kadar ölümün üstüne barış inşa edilebilir mi?

    ReplyDelete
  4. Ne çok şey var bu fotoğrafta: Dünya bir pasta ve pastanın paylaşımı mesela.Milyonlarca ölümün bedeli olan madalyalar ya da nişanlar gibi ya da dünyanın bir ucundan diğer ucuna göç gibi..Ve yine bir genç kızın anı defteri var sağ kalan babası tarafından yayımlanan Anne Frank ...Sonra seni önce düşürüp sonra nimetmiş gibi sunup el uzatan ''yardım severler'' dünyası var.Gülen maskelerin ardında ince hesapların yapıldığı güçler dünyası .Ve onlar hep bunu yapıyor ,biz bunları hep biliyor, yaşıyoruz.Dünya bir pasta ve onlar bunu her biçimi ile güzelcene ''ham'' yapıyorlar ''güleç yüzleriyle''.

    ReplyDelete
  5. « bu sözde uygar dünyada, görünüşte uygar davranan insanlar arasında gerçekte sürekli bir savaşın egemenliğinden kuşku mu duyuyorsunuz ? insanların birbirini ağır ağır öldürmekte olduklarına inanmıyor musunuz ? kimi zaman herkes açık ve seçik görebiliyor bu gerçeği, ama uzun zaman parçaları boyunca da insanlar yine belli bir dinginlik içersinde yaşayıp gidiyorlar, küçük yaralarıyla, yaralanmalarıyla birlikte ve aslında yaşanabiliyor da bunlarla. »
    ingeborg bachmann

    ReplyDelete
  6. Kim demiş büyükler oyun oynamaz diye.. Adına siyaset denen bir oyun. Paraya olan bağımlılık ve araç haline gelen savaş.. Yani savaş bahane, motivasyonlar şahane. Ama insanlar ölüyor ya da acı çekiyoruz. Ne yapmak lazım, barıştan nasıl para kazanılır icat etmek mi lazım ..

    ReplyDelete
  7. Pasta bembeyazmis o gun, gulumsemelerse savas yorgunu, zafer sarhosu

    Cicekli sapka bembeyazmis o gun, ellerse kanli bicak sarhosu

    Dudagi kipkirmiziymis o gun, "bir, iki, uc" demis,
    uzanmis, bicagi kavramis.

    ReplyDelete
  8. Cilekli pasta yarilmis o an, gulumsemeler sunulmus hemen, kan sarhosu

    ReplyDelete
  9. utanmamislar bir de yemisler!

    ReplyDelete
  10. "Şeker bile yiyemez ki kâat gibi yanan çocuk" demiş Nazım Hikmet. Zira katilleri yemektedir Hiroşima'da yanan kız çocuğunun şekerini.

    ReplyDelete
  11. Fotografcilik ve ethik ustunden yaptigim bir odevde gecmisten bu yana gelen ilintiyi incelemistim ve soyle bir fotografla karsilasmistim; genc kiz Lisa? cephedeki sevgilisin yolladigi Jap (bizim cuk kafali Capon askeri gibi bir sey ama daha az mizahi daha cok asagilayan)kafatasina sevgiyle bakip cevaben bir mektup yaziyor. Sonuc; dusmani insanlik baglamindan uzaklastirmak iyidir, daha rahat oldurursun. Fotograf makinasi ve yazi da bu kullanima maruzdur. Taklitlerinden israrla kacininiz. Icinde domuzyagi ihtiva ederse de size inatla yedirmeye calisabilirler, cunku en dogrusunu "biz biliriz." Shinto...

    ReplyDelete