16 April 2009

Al Bir Fotoğraf Daha!

Üye sayımızın yarısından biraz fazlası dünkü fotoğrafı yorumladılar. Üstelik hemen hemen hiçkimse fotoğrafı tanımlamakla yormadı kendini. Kervan hızla diziliyor.

Bugünün fotoğrafı yine http://www.futuristika.org/ dan. Ve resimaltı: Charlie Chaplin 1919'da sözleşme imzalarken.

Yarın görüşmek üzere. Bu arada pazar günü tatil.

24 comments:

  1. Sözleşme metni: Bir iki uç... Tıp!

    ReplyDelete
  2. Pek sevdigim filmlerden "The Graduate" aklima geldi hemen. Chaplin burda filmdeki Benjamin oluyor, arkadakiler de sonradan gorme zengin Amerikali ailesi ve de ailesinin arkadaslari. Tabi, Benjamin olsa daha saskin bakardi, zekasinin pariltisi yuzune vurmus Chaplin gibi deil. Mrs Robinson da arkadaki koltuklardan birinde oturmus cigarasini tutturuyodur eminim.

    ReplyDelete
  3. ...kontrol sekreterde...patrondan da patron...

    ReplyDelete
  4. kurbanlık koyun Charlie Chaplin ve arkada vuhuuu imzalasa da gelsin paralarr tiplemeleri..Çekiyoruz, kımıldamayınnn, gülümseyinn sözünden sonraki donukluk, boğukluk ve donukluk anında karakterlerin yansıttığı hırs. eminim bu kareden sonra ellerinde şampanyalarla "sevgili" çarlilerini öpüp koklamışlardır. Fazlasıyla günümüzden ve bir o kadar da itici.

    ReplyDelete
  5. "hariciye nazırlığı baş katipliğine okuldan yüksek dereceyle mezun olur olmaz atanmış ağzı açık ayran delisi genç ve yalaka avanesi" hikayesinin frenk versiyonu. en soldakinin emekliliğine az kalmış ve bakar kör olmayı en büyük erdem sayanlardan. kız çok ciddi görünse de yakın zamanda kesin verecek gönlünü bu afili başkatibe. arkadaki ise hödük başkanlığına aday çünkü ne yazdığını görmeye çalışıyor, halbuki çiçeği burnunda başkatip yazar gibi yapıyor, poz veriyor. bu adamın başına gelenlerin sorumlusu kesin merakıdır. sağdakiler renksiz figüran.
    cadı kazanları kaynamaya başlamıştır, yüze gülen deneyimli (kaşar) dimağlar kahramanımızın felaket dolu yakın geleceğinin giriş bölümünü bitirmek üzeredir.
    kız güzel ama...

    ReplyDelete
  6. en sol 1.adam: eveet kaldi 2sayfa daha, onlari da imzalarsa tamamdir
    Kadin: sen beni dinlemedin ya yine Charlie, evet hadi imzala ve lanet olsun ilk sorunda yine beni yiyeceksin ama bu sefer uzgunlugun fayda etmeyecek
    arka sol 1:ehehehehe yuksek sesle gulmek istiyorum
    arka 2: uzgunum charlie ne yazikki bu piyasa boyle evlat
    en sag: haha sen onu imzala da bundan sonra kapristi, gelmemdi, gitmemdi, fazlasini isterimdi hikaye olacak hahahah zike zike calisacaksin charlie hem de 70.000bile verebilecekken 20.000 e hahahahaha
    Charlie: ulen fotograf da cekildi ama 20.000 yerine 50.000 mi isteseydim?

    ReplyDelete
  7. Şarlo: Beni tongaya bastırdıklarını sanıyorlar ama yanılıyorlar. "Karamanın koyunu sonra çıkar oyunu" sözünü duymamışlar daha.... Sen gül daha başına neler gelecek!...

    ReplyDelete
  8. Kimle imzalıyor acaba, Paramount mu MGM mi? Sağdaki adamlar çok iştahlı gözüküyor bu kâr beklentili sözleşme için, kız 'ben de Charlie'yle başrol oynayabilir miyim acaba' diye düşünüyor olabilir içten içe, perde arkası nereye kadar? Soldakinin yüzündeki Mona Lisa tebessümüne aldanmamak lazım, zira yıldızı parlayan Charlie'cağızın elini kolunu bağlayacak, etinden sütünden en iyi faydalanacak şekilde hazırlanmış sözleşmenin diğer sayfaları o sinsinin elinde!

    ReplyDelete
  9. Çocukluğumun Şarlo su o .Babamın her seferden dönüşünde ''hadi bakalım getirin bir beyaz çarşafta kuralım sinema perdemizi '' diyen sesi geldi birden kulağıma.Eski püskü bir film makinası ile Şarlo nun sessiz görüntülerine ne gülerdik. O zamanlar güldürü olarak izlediğim ''Modern Zamanlar '' yaşamın pratiği içersinde esasında ne anlattığını kavramakta geciktirmiyor insana ve o zaman Şarlo, Charlie Chaplin oluveriyor işte.Yaşamın gerçekçi kısımlarını çocuk yaşlarımda beni güldürerek belleğime işleyen sevgili Şarlom a sevgilerimle.

    ReplyDelete
  10. ...ayaktakiler niye gözlerinizi benden kaçırıyorsunuz? Ortadaki sen niye hiç konuşmuyorsun?
    Bu fotoğraf fotoğrafçılığı neden sevdiğimi hatırlattı bana. Sıradan bir an; altı üstü bir sözleşme imzalanıyor işte. Normal bir makina. Ve ortaya çıkan bu fotoğraf. Sıradan bir anı zaman zaman farkında olmasa da biricik bir nesneye dönüştürebilen bir alet, tek alet. Anı fotoğrafı olmakla etkileyici bir fotoğraf olmak arasındaki bıçak sırtı...Keskin bir bıçak. Kahvaltı bıçağı üzerinde yürüyenin peynir olma tehlikesi çok fazla çünkü...

    ReplyDelete
  11. Sevgili Charlie,
    Siz beni tanımazsınız. Gördüğüm kadarıyla bir film anlaşmasına imza atmak üzeresiniz. Endişeli olmanızı anlıyorum. Etrafınızdaki insanlar aç kurtlar gibi görünüyor. Filmlerde bile bu kadar sinsi ve iştahlı görünmez insanlar. Ama Charlie, endüstri kelimesi zaten sömürülmenin Latincesi değil mi? Yoksa yanlış mı hatırlıyorum? Benim hafızam çok kötü. Ama zekanın pek çok türü varmış diye duydum. Bu yüzden kompleks yapmıyorum. Yalnız şu hayatta en fazla ihtiyaç duyulan zeka türü düşük olunca insan zorlanıyor. Yine de siz başardıysanız biz de başarabiliriz değil mi? Sizi bu yüzden seviyoruz.

    Dün gece epeski kısa filmlerinizi izledim. Komik bile değildi. Yine de güldüm. Zamanında sömürüldünüz belki ama en azından biz size borcumuzu ödüyoruz. Bu kadarı bana yeterdi. Siz ne dersiniz?

    Bana cevap yazmak isterseniz pazar günü kapalı olduğumuzu unutmayın Mr. Chaplin.

    Sevgilerimle,
    Aslı

    ReplyDelete
  12. Beklentiler ..
    Çıkar yolunda kör olanlar, bazen oluverirki hayır işler hale gelirler, bilinçsizce .. Eskiden dinlediğim bir hikaye vardı. Sokaklarda yaşayan bir adam, etrafta dolaşırken ağlayan bir çocuk görmüş. Düşünmüşki eli çamur içinde, çocuk da ağlıyor. " Başını okşarım, elimi de başına temizlemiş olurum " diyerek çocuğun yanına gitmiş. Eliyle başını okşamış. Çocuk adama bakmış. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle.. Sanırım bu sahnenin en saf hali beklentisiz olanı olurdu. Bunu Chaplin'in yüzünde görebiliyorum. Soldaki adam da huzur içinde görünüyor. Arkadakilerse eli çamurlu adam gibiler.. Özünü bulup çiçek açanlara ne mutlu..

    ReplyDelete
  13. üzerime doğru üşüşen leş kargalarının içinden geçirebilirsem kalemimi bir gün; ancak yazabilecek kadar mürekkep bulmuşum demektir.

    ReplyDelete
  14. Neden sadece Charlie bize bakıyor? Birisi size fotoğraf makinesi doğrulttuğunda ne yaparsınız? İster istemez objektife bakarsınız değil mi? Para ve güç hırsı en basit reflekslerinin bile önüne geçer mi? Belki de bu yüzden bir anı fotoğrafının uyandırdığı nostalji duygusunu uyandırmuyor bu fotoğraf, bir şeyler rahatsız ediyor bizi, en başta da Charlie'nin donuk ve ruhsuz 'hem ağlarım hem giderim' bakışları...

    ReplyDelete
  15. Sanki imzalamaktan vazgeçer diye korkuyorlar. Chaplinde de her an vazgeçebilirim akıllı olun havası gördüm :)

    Ama sonuç olarak imzalamış sanırım :)

    ReplyDelete
  16. sözün bittiği yerde, kalem devreye girmişti. artık sözünün eri değilde, sözleşmesinin eri demek gerekecek, tabi dicek birisi bulabilirsek...

    ReplyDelete
  17. ego'nun ayak sesleri kapida
    bana bakan yuz hazirim diyor
    o da dahil sahnedekiler hic degismiyor
    birileri imza atiyor, daha daha birileri de nasibini aliyor bu imzadan, nasibini alanlar sahnenin seyirciye bakamayan yuzleri...

    ReplyDelete
  18. Yönetme, güce sahip olma, ölümsüzlük olma ihtirasinin, bilek güresine donustugu karar ani! Kendinden emin olan kamera'ya, digerleri bir dizi kagit parcasina bakmis.

    ReplyDelete
  19. Taahhut ve imza arasindaki alakanin tesisi ‘modern zamanlar’da zuhur etmis, seyirlik bir modernite ibadetini de yaninda getirmis. Dini butun modernler kagit imzalamadan evvel takim elbiseler giyiyor, imzalanan kagittan gozlerini ayiramiyor, imzali kagitlari burusmasin diye dosyalayip diziyor, imzalarken fotograf cektiriyor. Modern zaman insani dunyadaki degerinin bir imzada somutlasmasina, Charlie Chaplin bile olsa, tatmin olmadan edemiyor.

    ReplyDelete
  20. Transfer/sozlesme imza torenlerinin neredeyse 100 yildir degismedigini gormek sasirtici. (mi)

    ReplyDelete
  21. Bu fotoğrafa bakınca benim aklıma ilk anda gelen Roberto Carlos'un Fenerbahçe'ye imza attığı an yüzünde beliren muzip gülümsedir. Veya o gülümsemenin buradaki yokluğudur. Ama muzipliğin burada süregiden varlığıdır.

    ReplyDelete
  22. (hass.. gözüm kapalı çıktım..) (ben de) (ben de) (ben de) ....

    ReplyDelete
  23. çarli buraya!
    çarli bakar mısın?
    çarli!
    çarli!
    sayın çarli!

    (uludok.)

    ReplyDelete
  24. günlerdir senın ıcın ugrasıorum charlie .) pzts gunu senı fınal odevım olarak hayatını sanatını özel yasamını sana daır ne varsa onların hepsını hazırlıyıp teslım edıcem ama gel gör ki ınsan 88 senelık yasamına senın kadar cok sey doldurabılır mı hala eksıklıklerım var her gırdıgım sıtede bı baska bılgı daha cıkıo senınle ılgılı ne olck benım halım bılmıorum.. ama senı sevıorum .))

    ReplyDelete